Tarım sektörünün, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önem herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu denli önemli bir sektör ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kiÅŸisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir ÅŸekilde yerine getirmesi; tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doÄŸrudan iliÅŸkilidir. Bu nedenle, ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düÅŸünülmüÅŸ ve bu amaçla 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır.
Tarım Sigortaları Kanunu ile amaçlanan Tarım Sigortalarının tanıtılması, yaygınlaÅŸtırılmasının saÄŸlanması ve üreticilerin doÄŸal afetlerden ve diÄŸer oluÅŸabilecek risklerden korunması amacına yönelik gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir ÅŸekilde yürütülmesidir.
Devlet, bu kanun kapsamında yapılacak sigorta sözleÅŸmelerine münhasır olarak çiftçi adına sigorta primine destek saÄŸlamaktadır. Devlet prim desteÄŸinin miktarı her yıl için ürün, risk, bölge ve iÅŸletme ölçekleri itibariyle, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir.